Beter voor Varken, Natuur & Boer

Samen met onze vaste varkenshouders en vleesverwerker Vion Food Group zetten we de komende jaren een flinke stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, CO2-uitstoot, circulariteit, en biodiversiteit. Dat doen we met het programma Beter voor Natuur & Boer. Bij het programma zijn nu 100 Nederlandse varkenshouders betrokken.

Stichting Beter voor Natuur & Boer

Sinds november 2023 is de onafhankelijke Stichting Beter voor Natuur & Boer opgericht. Het huidige bedrijfsprogramma van Albert Heijn is de basis voor de certificeringsvoorwaarden van de Beter voor Natuur & Boer certificatieschema's die door de onafhankelijke stichting worden beheerd. Deelnemers aan het bedrijfsprogramma van Albert Heijn starten in 2024 de transitie naar certificatie volgens het Beter voor Natuur & Boer certificatieschema. Albert Heijn zal de Stichting Beter voor Natuur & Boer verzoeken dat zij gedurende een overgangsperiode het bedrijfslogo Beter voor Natuur & Boer met toestemming van de stichting kan blijven gebruiken

Aan de doorontwikkeling van het bedrijfsprogramma Beter voor Varken, Natuur & Boer naar een open standaard wordt gewerkt. Deze doorontwikkeling vindt plaats binnen de onafhankelijke Stichting Beter voor Natuur & Boer. De stichting zal deze open standaard ook gaan beheren.

'Beter' betekent voor...

Varken

Al ons huismerk vers varkensvlees heeft minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Dat houdt in dat de varkens in lichte stallen leven en extra ruimte hebben. Met Beter voor Varken, Natuur & Boer leggen we de lat hoger als het gaat om dierenwelzijn.

  • De varkens krijgen meer schuurborstels en de varkenshouders installeren kastjes waarmee ze het klimaat in de stal doorlopend meten en aanpassen indien nodig. Zo zorgen ze voor een gezond en aangenaam stalklimaat.

Natuur

Ons doel is dat de varkensketen in 5 jaar (2020 – 2025) 18,5% minder CO2 uitstoot.

  • De deelnemende varkenshouders gaan groene stroom gebruiken en zo veel mogelijk circulair werken.

  • Een belangrijk deel van het varkensvoer bestaat uit reststromen uit menselijke voedselproductie, zoals tarwegries en broodresten. Het gebruik van deze reststromen wordt gestimuleerd en bevorderd. En alle palmolie en soja in het voer wordt verantwoord geproduceerd.
  • Ook de biodiversiteit op en om bedrijven wordt vergroot. De boeren gaan insectenhotels en vogelnestkasten plaatsen en bloemrijke akkerranden inzaaien.

Boer

 

  • De basis van het programma is een gezond verdienmodel voor iedereen. Dat is gebouwd op een langdurige samenwerking met stabiele prijzen voor de boer. Zo kunnen onze boeren op een verantwoorde manier verduurzamen. Voor de extra kosten die ze de daarbij maken, krijgen ze een vergoeding.
  • Alle stappen die we zetten, meten we nauwkeurig. Door innovatieve technieken als blockchain en DNA-tracering is onze keten transparant van bron tot bord. We weten dus precies waar ons vlees vandaan komt.

CO2-uitstoot in verse kip- en varkensketen inzichtelijk

Samen met onze leveranciers werken we aan verlaging van de klimaatimpact. De afgelopen twee jaar zijn de ketens van kip en varken in kaart gebracht. In 2021 was de klimaatimpact van kip gemiddeld 587 gram CO2e per 100 gram verse eetbare kip. Vers varkensvlees stoot per 100 gram gemiddeld 677 gram CO2e uit. Doordat we nu exact weten wat de CO2-impact voor kip- en varkensproducten is, kunnen we gerichter actie nemen om CO2-uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door verduurzaming van veevoer. In de varkensketen is veevoer namelijk verantwoordelijk voor 50% van de totale uitstoot en bij kip zelfs voor 77%. Ook werken we aan het toepassen van reststromen en ontbossingsvrije soja”. Naast vlees en kip wordt ook de impact van rund, zalm, eieren, vleesvervangers en groente en fruit berekend.

AH Scharrel varkensvlees

AH Scharrel varkensvlees krijgt 2 sterren van het Beter Leven keurmerk. Deze varkens komen niet uit Nederland, maar uit Engeland of Schotland. Hier hebben ze op de boerderijen een prima leven gehad. Op de vloer ligt stro en er is speelmateriaal. De vrouwelijke varkens mogen het hele jaar naar buiten. Daar kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen en lekker wroeten en modderbaden nemen. De mannelijke varkens worden niet gecastreerd.Naar AH Scharrel varkensvlees

Populair Scharrel varkensvlees

Een afbeelding van AH
6.11

Alleen in de winkel

Een afbeelding van AH
3.56

Alleen in de winkel

Een afbeelding van AH
3.56

Alleen in de winkel